Продавець Интернет-магазин Железный человек розвиває свій бізнес на Prom.ua 8 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
281 відгук
У нас в акцииКупить со скидкой

Заливає від молочки?

Заливає від молочки?
Самий головний і самий вірний постулат всіх "пэпэшных дієт" - молочні продукти викликають набряки, молочку на сушінні не можна! Давайте розбиратися, таїть у собі небезпеку вживання молочних продуктів при жироспалюванні? Можна сир на сушінні?

07.11.18

Звідки бере свої коріння непорушне правило про те, що від молочних продуктів людини заливає?

Найперший "джерело" цього догмата - виступають на змаганнях атлети і фитоняшки, які своєю метою ставлять мінімізувати до вкрай низький відсоток жиру в своєму організмі. Адже саме в останні роки, з популяризацією спорту і особливо бодібілдингу з фітнес-бікіні, а головне – збільшенням кількості любителів спорту, бажаючих добре виглядати і бути підтягнутими – навколо молочних продуктів розгорілися палкі суперечки. Головне, щоб до війни не дійшло! Ми пропонуємо вам не вірити сліпо закликів різних військ, а розібратися у всьому самим: що означає взагалі: заливає від молочки, як набряки пов'язані з молочними продуктами, можна сир, молоко і кефір при схудненні?

Міфи

  • «Від молочки заливає» (молочна продукція затримує воду і в наслідок цього ми отекаем).
  • «Сир (трохи конкретизуємо) містить молочний цукор (лактозу), а цукор сприяє сплесків інсуліну, а від інсуліну всі процеси схуднення зупиняються і накопичується жир». Власне за цієї надуманої причини про інсулін, серед фитоняшек так широко розтиражований міф про заборону є вуглеводи у другій половині дня.
  • Від сиру заливає.
  • «У молочки високий інсуліновий індекс».
  • «Молочка заважає гормону росту». Давайте ж з'ясуємо раз і назавжди, які молочні продукти можна, а які і чому не можна їсти на дієті?

Молоко

Чому люди взагалі вважають, що молоко може перешкодити худнути? Виною цьому наш «улюблений» папаша палео дієти (яку ми терпіти не можемо) Кордейн. Він в ході своїх «досліджень» виявив, що молоко безпосередньо впливає на наш вага: воно сприяє запальним процесам в організмі, провокує алергію і, як підсумок, ми гладшаємо. Крім того, злісне молоко і його дружок сир руйнує імунну систему тим, що не перетравлюється в шлунках людей. Кордейн навіть пише, що молоко і молочні похідні змінюють гормональний фон. Продукти сприяють виробленню альдостеронов, від них будь-якого любителя спорту «заливає водою», загалом, коло замикається, і ми відчуваємо, що виходу з нього немає. Погодьтеся, що виглядає це, м'яко кажучи, ненауково?

В реальному світі давно доведено, що молочні продукти мають вкрай приємні для тих, що худнуть властивості: вони дають тривале відчуття ситості. Деякі дослідження показали, що, наприклад, у людей з дефіцитом кальцію молочка допомагає приборкати голод. Дані ще кількох говорять те, що сироватковий білок (казеїн) також добре насичує, підвищує кількість інсуліну, а значить, дозволяє не відчувати голод більш тривалий час: коли учасники вживали в якості перекусу йогурт з високим вмістом білка, в обід вони з'їдали в середньому майже на 200 ккал менше порівняно з тими, хто їв звичайний йогурт! Більш того, молоко не робить вас товстими! У дослідженні, яке тривало 1 рік, підвищене споживання молочних продуктів при рівній калорійності не вплинуло на жирову масу учасників. Є, звичайно, і зворотні експерименти: наприклад, в одному з них доводилося, що вживання молочних продуктів з низьким відсотком жирності не сприяло набору ваги, а ось «жирна молочка» — навпаки. Правда ніхто не задумався і не фіксував кількість калорій за день, так що набір маси на 99,9% пов'язано з банальним перебором по калоріях, а не вживаним продуктом!

Так можна пити молоко при схудненні чи ні, чи корисно воно при дієті?

Звичайно, так! У величезному числі якісних досліджень доведено, що саме по собі, нехай навіть підвищене вживання молочної продукції ніяк не впливає на склад тіла і набір ваги! Вся справа в кількості калорій і вашої переносимості (про це нижче).

Кефір

Давайте відразу ж з негативного повчання: якщо вам прийшла в голову ідея кефірної дієти або розвантажувального дня, то викиньте її з голови!

При всіх своїх плюсах кефір НЕ може забезпечити надходження в організм усіх вітамінів, мінеральних речовин і клітковини. Внаслідок чого, у прихильників суворої кефірної дієти спостерігається уповільнення обміну речовин і ослаблення імунітету. Адже всі монодієти – це стрес для організму. Гречана монодієта, рисова, білкова, шоколадна, помідорна є стресом для організму і кефірна монодієта тут не виняток. Це повна дурня. Вага на кефірній дієті, звичайно ж, скидають швидко, але він так само швидко і повертається. Адже ви все життя пити кефір не зможете?!

Відповідь на питання, «який кефір корисніше?» досить простий. Дієтолог Р. В. Моїсеєнко пише, що слід купувати тільки кисломолочні продукти, термін придатності яких не більше одного тижня. Зазвичай цим вимогам відповідають кефіри місцевого виробництва, від молокозаводів/ Якщо ви купили «довгограючий» кефір, то краще заквасити їм молоко. Додавши 200 мл такого продукту в 1 л простого молока і залишивши каструльку на ніч в кухні, ви отримаєте свіжу багату пробіотиками кисляк до сніданку. А ось сам кефір довгого зберігання може містити не тільки лактокультури, але і загусники на основі крохмалю, і тому не може вважатися ідеальним здоровим продуктом.

Кефір — це прекрасний пребіотик, по суті, це перевірене бактеріями молоко. Він містить молочнокислі та біфідобактерії, що пригнічують ріст і розвиток хвороботворних і гнильних мікроорганізмів. Так, вже через одну — два тижні регулярного вживання кефіру з сечі зникають фенольні та індольні сполуки. Плюс, це легкозасвоюваний напій, корисні речовини якого максимально швидко всмоктуються стінками шлунка і кишечника і надходять у кров. Кефір допомагає регулювати роботу нашого кишечника. Особливо він корисний дітям, які перенесли кишкові інфекції. Кефір відновлює нормальну мікрофлору кишечника при дисбактеріозах і дисбіозах, сприяючи нормалізації біохімічних реакцій і фізіологічних функцій організму. Так само це доступний джерело білка і кальцію, які сприяють зміцненню кісток і росту дітей. Причому, кальцій з кефіру засвоюється набагато краще, ніж, наприклад, з молока. Тому кефір може служити прекрасною профілактикою остеопорозу, який нерідко стає причиною серйозних травм у літніх людей. В залежності від того, через скільки часу після приготування вживати кефір, він володіє різними властивостями. Якщо пити свіжоприготований кефір (перша доба), то він має послаблюючу ефектом, а після трьох днів зберігання, кефір кріпить. Тобто при запорі він вам не допоможе ніяк, це помилка!

Коли пити? Якщо ви прагнете поліпшити кишкову флору, відповідь на питання «коли пити кефір» повинен бути однозначним. Пийте тоді, коли ваш шлунок максимально порожній. Причому вживайте продукт з мінімумом добавок. Якщо ж ви просто вживаєте кефір для задоволення, то можна вранці, вдень, ввечері і на ніч — це не буде сприяти, ні заважати похудегнию, до речі. Є думка, що з його допомогою ви можете розпрощатися з набряками вранці, т. к. кефір має м'яку сечогінну дію і сприяють виведенню зайвої рідини з організму.
 

Сир

Давайте розглянемо молочний питання з позиції самого популярного його представника — сиру. Заважає високий інсуліновий індекс сиру і молочної продукції процесу жіросжіганія? Що таке інсуліновий індекс продуктів? Чому інсуліновий індекс сиру — це тема №1 для обговорень у спортсменів і любителів всій молочки? Інсуліновий індекс – це величина, яка показує, яку кількість інсуліну викидається в кров при вживанні якого-небудь продукту. Думаємо, що поняття «глікемічний індекс продуктів» (ГІ) знайоме всім. Простими словами – це показник того, як впливають продукти на рівень цукру в крові. Чим ВИЩЕ гі продуктів, тим ШВИДШЕ підніметься рівень цукру в крові, і ШВИДШЕ підшлункова залоза зреагує викидом великої кількості гормону інсуліну, завдання якого полягає у переробці глюкози в глікоген або ж запасання її надлишків у вигляді жиру. В основному високий ГІ мають прості вуглеводи: кондитерські і хлібобулочні вироби, солодкі фрукти, сухофрукти і т. д. ГІ на схуднення ніяк не впливає, але в чому полягає небезпека інсулінового індексу, і в чому його суть?

Інсуліновий індекс трохи відрізняється від глікемічного індексу. Тут схема викиду інсуліну в кров зовсім інша. Справа в тому, що підшлункова залоза реагує викидом інсуліну не тільки на продукти, багаті вуглеводами, але і на інші продукти. Це говорить про те, що рівень інсуліну піднімається і після вживання білкових продуктів, таких як риба, м'ясо, сир, горіхи і т. д. так-Так, сир кисломолочний з вмістом вуглеводів 1,2 гр. на 100 гр., з глікемічним індексом в 30 одиниць, не підвищує рівень цукру в крові, але все-таки стимулює викид інсуліну. Насправді, вчені з усього світу досі не можуть відповісти одноголосно, чому це відбувається. Можливо, це реакція на лактозу, можливо на продукти розпаду казеїну. Однак недолік інформації не скасовує той факт, що це відбувається. Аж ніяк не всі продукти мають однаковий глікемічний і інсуліновий індекс. Досить часто глікемічний індекс продуктів і їх інсуліновий індекс не збігаються! Наприклад, глікемічний індекс знежиреного сиру 30, а інсуліновий індекс — 120. Незважаючи на те, що сир не піднімає рівень цукру в крові, підшлункова залоза моментально реагує на надходження в організм сиру і викидає велику кількість інсуліну.

«О, ЖАХ» подумали багато і кинули читати статті на цьому моменті, не дізнавшись самого важливого. З сиром то у нас виходить прям біда: інсулін є, а вуглеводів майже немає! Так що є сир при дієті для схуднення можна. Більш того, ви можете сміливо їсти сир ввечері або на ніч і неважливо який (навіть при дієті): знежирений або 9%. Поки є дефіцит калорій (чесний і реальний дефіцит), людина буде худнути. Це все, ніякої магії 😉

 

Кому не можна молочку?

Молочні продукти можна в двох випадках: 1) у вас нетравлення від них, 2) ви виступає спортсмен на сушці (не на жироспалюванні (схуднення), якою займаємося ми, прості смертні). У 98% вас у будь-якому випадку не заллє на ранок після сиру чи молока, т. к. заливати нічого, у вас немає просушеного до критично низького відсотка жиру тіла і це добре. Так, набрати вагу від молочної продукції ви можете, як і від будь-якого іншого продукту, якщо ви не укладетеся в денний коридор калорій.

Який вплив інсуліну на гормон росту? Гормон росту та інсулін антагоністи, відповідно, протистоять один одному. Під впливом гормону росту концентрація цукру в крові збільшується і це змушує підшлункову залозу продукувати і секретувати інсулін, щоб знизити концентрацію до норми. Інсулін — це просто анаболічний транспортний гормон, який виконує свою роботу. Він не хороший і не поганий. Його не цікавить, ви накопичуєте жир або нарощуєте м'язи. Все, про що він піклується, це підтримання рівня глюкози в крові в нормальному діапазоні. Коли цей рівень стає вищим, виробляється інсулін, який швидко забезпечить відновлення нормального рівня глюкози. АЛЕ. Куди ж ми без але?

Від сиру ніякого цукру в кров ми не отримуємо, а значить і інсулін, вироблений в результаті вживання сиру в їжу, не є антагоністом гормону росту — чисто теоретично і слідуючи законам логіки. На жаль, жодних наукових досліджень на цю тему не проводилося, так що питання залишається відкритим. Очевидний висновок:молочна продукція НЕ заважає процесу жиросжигания. І до речі, є дослідження, що вона навпаки, допомагає йому. Наведемо результати дослідження 2011 року «Increased Consumption of Dairy Foods and Protein during Diet - and Exercise-Induced Weight Loss Promotes Fat Loss and Mass Lean Mass Gain in Overweight and Obese Premenopausal Women.Andrea R. Josse, Stephanie A. Atkinson, Mark A. Tarnopolsky, and Stuart M. Phillips». Дівчата зі станом предожирения були розділені на 3 групи в 16-тижневому тренувальному циклі: перша — група споживає 30% білків (1,3 г/кг), половина яких бралася з молочної продукції; друга — 15% білків, половина яких з молочки; третя — 15% білків, без молочних продуктів взагалі. Споживання кальцію було 0,3 , 1,2, 1,8 відповідно для третьої, другої та першої груп. Худнуть були на гіпокалорійной дієті, що передбачає негативний баланс енергії в -500 ккал/день. Займалися 5 днів на тиждень — аеробними навантаженнями з витратою 250 ккал за сесію і виконували дві силові тренування в тиждень. Перша група показала велику втрату жирової маси особливо в області живота і значну прибавку в м'язовій масі. У той час як друга і третя показали більш низьку втрату жирової маси і значну втрату м'язової маси.

Що ж, жоден з фітнес міфів не підтверджений, але тоді чому ж людей заливає від сиру? Справедливості заради варто помітити, що існує ймовірність, завдяки якій молоко і сир можуть затримувати воду в організмі. Правда, це окремі випадки, але набряки від сиру або молочки бувають. Якщо у вас немає яких-небудь захворювань, то негативний вплив молочного білка може виникати через мізерної кількості натрію і калію в організмі з природних причин (наприклад, з раціону видалена харчова сіль). Ну і зрозуміло, таким сценарієм схильні в першу чергу люди, які йдуть на поводу у одного з фітнес міфів, свідчить, що на дієті потрібно зводити до мінімуму споживання солі, мовляв, сіль затримує воду. Сміх в тому, що саме брак солі кардинально впливає на затримку води в організмі. В умовах нестачі солі організм намагається утримувати наявний натрій і його крихти, які отримує з їжею. Затримка натрію веде до затримки води, збільшення ваги, набряків, об'єму циркулюючої крові, позаклітинній рідині, підвищується центральний венозний тиск.

А молочна продукція, як правило це відмінне джерело вітамінів і мінералів, порція сиру може містити до 500 мг натрію, тобто в умовах дефіциту натрію, при надходженні в організм молочних продуктів, ми отримуємо той самий ефект водяного матраца. Вирішується цей момент просто — додай солі

Ще один важливий момент. Незважаючи на всю користь «молочки», існує непереносимість лактози або навіть харчова алергія на молоко (рідко). У цьому випадку можна порадити перейти на соєве молоко, яке, втім, не містить кальцію, а то й зовсім відмовитися від молока. Статистика стверджує, що непереносимістю лактози страждає близько 40% всіх людей, що живуть на нашій планеті. У чому ж вона полягає? Відсутні в шлунку ферменти, які допомагають казеїну (молочного білку) розпадатися на амінокислоти, а значить і втрачається функція перетравлення лактози, з-за чого вона надходить в нижній відділ кишечника, викликаючи революційні дії і пісня кита, газоутворення і здуття живота. Так що якщо після сиру надутое пузико — краще відмовитися від нього.

Висновок: у вас індивідуальна непереносимість лактози? Тоді і не при схудненні не рекомендується. Ні? Тоді їжте.

  • «А ось я» А ось я точно отекаю, але не знаю від чого, грішу на сир, але хто знає.. Прочитала в однієї дівчини, що може це про молочки!

Якщо ви набрякає — спробувати виявити причини набряків. Ймовірно, молочка тут ні при чому.

А з приводу «одна бабка сказала»: якщо я вам скажу, що від картоплі фрі худнуть, ви її будете їсти і сподіватися, що зайві кіло випаруються? У людини для того поставлена голова зверху, щоб він не читав бездумно всяку фігню, а аналізував і перевіряв інформацію. За вас, на жаль, це зробити неможливо.

  • "А от я мало їм і сиру зовсім небагато, але все одно відчуваю себе роздутою, так і візуально здаюсь «водяний».

Обов'язково стежте за водно-сольовим і електролітним балансом в організмі. Споживайте достатню кількість води, приймайте 3-5 г хлориду натрію, 1 грама калію, 300 міліграм магнію (сюди входять і харчові і таблетовані джерела). Якщо ви практикуєте низько/безуглеводные дієти (до речі, навіщо ви це робите, а ну перестаньте), приготуйтеся до неслабому «затоки» після закінчення вашої дієти і повернення в нормальне, здорове харчування. Поки у вас не нормалізується водно-сольовий баланс, ви будете накопичувати воду. Багато прихильники сушок часто приймають це за миттєвий набір жиру після того як вони «сповзли» з такою «супер ефективної методики схуднення. Після сиру в животі бурчить і він надувається, що робити? Не забувайте про індивідуальні проблеми (непереносимості лактози або алергії на самі молочні протеїни), вони теж впливають на зовнішній вигляд і самопочуття (здуття живота, розлад шлунку тощо). Однак до жиронакоплению або зупинці жіросжіганія це не має ніякого відношення. Існує також і неякісний сир (з додаванням крохмалю), про складі якого виробник замовчує, а тут вже зайва неврахована вуглеводна складова теж буде вносити свій неочікуваний ефект. Докладно про те, як визначити натуральність сиру, ми скоро напишемо статтю.

Вердикт: від сиру може утворюватися набряклість, тобто вас може заливати, при порушенні водно-сольового балансу і при особистих особливостях організму. Але не всіх і не завжди. Якщо від сиру та іншої молочної продукції у вас здуття живота, то у вас просто напросто немає ферменту, щоб розщеплювати лактозу, а значить, мучити організм «бурлінням» не варто. Керуватися в цій справі потрібно перспективою і розумним підходом, без демонізації конкретних продуктів.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner